..........High Definition Video (HDV)   Какво е HDV?
   Kристал Видео е една от първите фирми, която предлага HDV в България. HDV е нов видеоформат, който ни предлага изключително висока разделителна способност. Този видеоформат е разработен от SONY и JVC, като в последствие се използва от почти всички производители на видеотехника. Съществуват 2 формата HDV. Единият е HDV 720p: с резолюция 1280 x 720 пиксела.
   Другият е HDV 1080i: с резолюция 1440 x 1080 пиксела.

   Широкоекранна ли е картината при HDV? Има ли разлика между 1440х1080 и 1920х1080 пиксела при HDV видео?
   Картината при HDV видео е широкоекранна във формат 16:9 . Това значи, че съотношението на страните (ширина на картината към височина) е съответно 16:9. На много места в интернет се говори за HDV видео с резолюция 1920х1080 и 1440х1080. За да не стане oбъркване трябва да се знае, че разлика в изображението между двете резолюции НЯМА. Всяка дигитална картина (видео кадър или цифрова снимка) е сбор от наредени една до друга точки с различен цвят (тези точки се наричат пиксели)
   Всеки пиксел има квадратна или правоъгълна форма. Цифровата картина е сбор от наредени един до друг пиксели с различни цветове. Принципно може да се сравни с ушит ГОБЛЕН. Ушитият гоблен е сбор от много "бод"-ове с различен цвят (еквивалентно е с пикселите при цифровата картина)
   PAL-системата работи с резолюция 720х576 пиксела, тоест всеки кадър е картина чиято ширина е 720 пиксела и височина 576 пиксела.
   HDV видео са резолюция 1440х1080 е картина, чийто кадри имат ширина 1440 пиксела ,но при него пикселите са правоъгълни ! Всеки правоъгълен пиксел е 1,33 пъти по-широк от квадратен пиксел. Картината на HDV-1440x1080 е сбор от правоъгълници (правоъгълни пиксели) , а картината на HDV-1920х1080 е сбор от квадрати (квадратни пиксели) . Ако умножим 1440 по 1,33 коефициент получаваме 1920, тоест ширината на 1440 правоъгълни пиксела е точно толкова, колкото е и ширината на 1920 квадратни пиксела. Това е и причината да НЯМА разлика в изображението между двете резолюции използвани при HDV видео!
   Натиснете следната снимка, за да видите нагледно разликата в големината на картината при различните стандарти на видеопредаване.


   Следната снимка е нагледен пример (кадър от филм) за гореописаното.


   На кого е нужно HDV?
   Ако притежавате или сте виждали плазмен телевизор, на който е пусната телевизия или нормално DVD-Video, то със сигурност сте забелязали, че образът е неприятно размазан. Това е така, защото предаваната картина е в система PAL . Системата PAL се използва от години в цяла Eвропа и има разлделителна способност от 720 х 576 пиксела, което е крайно недостатъчно за един широкоекранен телевизор и при размери над 82 сантиметра диагонал картината е доста размазана. За да не гледаме размазана картина на телевизори, струващи по над 3000 лева, трябва да използваме High Definition Video. Телевизорите, способни да предават HDV, са обозначени със HD-Ready. При резолюция от 1440 x 1080 пиксела във формат 16 : 9 (тоест широкоекранно) образът е изключително чист с голям контраст и качество.


   Какво трябва да имам, за да гледам моят празник в High Definition формат?
   Нужен ви е телевизор, обозначен с HD-Ready, както и Blu-ray плеър които да са свързани посредством HDMI кабел.
   Внимание, нормалните DVD плеъри НЕ МОГАТ да възпроизвеждат Blu-ray. Самите дискове също са съвсем различни от нормалните DVD-та. В случай, че не сте сигурни дали притежаваната от вас техника е в състояние да възпроизвежда Blu-ray , с удоволствие бихме помогнали.


   Какви дискове се ползват при High Definition?
   Утвърдилият се вече на пазара стандарт се нарича Blu-ray Disc (съкратено BD).

   Blu-ray Disc (BD) е широкоразпространен носител способен да пренася огромно количество данни. Има еднослойни дискове с памет 25 GB (1 диск = 25 GB), както и двуслойни с памет 50 GB (1 диск = 50 GB).
   Ние използваме еднослойни или двуслойни Blu-ray дискове в зависимост от способностите на вашият плеър. Ако желаете да използвате Blu-ray дискове за домашно кино, то тогава ви е нужен Blu-ray плеър (както и един HD-Ready телевизор) На българският пазар вече се срещат Blu-ray плеъри на SONY и Panasonic обозначени с логото на Blu-ray. Геймконзолата PlayStation 3 също чете Blu-ray дискове и притежава качествата на добър Blu-ray плеър.

   Какво е HDMI кабел и как да свържа моят телевизор и Blu-ray плеър?


   HDMI е специален кабел проектиран за ново поколение домашно видео с висока резолюция. Този вид кабел пренася много голямо количество инофрмация за единица време и то без никакви загуби на качество.
   Всеки съвременен HD-Ready телевизор има HDMI вход изглеждащ така:

   а самият кабел изглежда съответно така:

   Ако имате Blu-ray плеър или Playstation 3 трябва да го свържете към телевизора задължително с HDMI кабел. В противен случай качеството на картината ще е лошо!

   Ще купувам Blu-ray плеър, но какво да избера?
   Разлика в качеството на картината при различните марки плеъри няма. Като сравнително евтин плеър се явява Playstation 3. Важно е при покупка на плеър, да се осведомите за годината на производство, защото първите плеъри (отпреди около 2 години) имаха проблеми.

   Къде мога да видя на живо разликата между HDV и PAL, по какво да ги позная?
   За радост вече много хора проявяват интерес към широкоекранните ПЛАЗМА и LCD телевизори. Това от своя страна доведе до голямо предлагане на българският пазар. В почти всички филиали на МЕТРО, Технополис , Техномаркет, Зора и други такива вериги магазини, можете да видите включени ПЛАЗМА и LCD телевизори. При повечето е пуснат обикновен телевизионен канал като MTV , Fashion TV, Discovery или дори Канал 1 и БТВ. Всички тези програми се предават на PAL и при тях колкото е по голям телевизора, толкова повече се размазва картината. За да не се уплашат клиентите от размазаната и неясна картина на тези скъпи уреди, веригите магазини започнаха да пускат на някои телевизори кратка презентация , видеоклип или дори откъс от филм в HDV-формат. По този начин могат да покажат на клиентите си истинските възможности на продуктите си ,а именно чиста и контрастна картина. За да се знае че става дума за HDV , винаги някъде в ъглите на видеоклипа (тоест в самата картина) има надпис или емблема HD720 или HD1080 (второто е много по-качествено). Така винаги можете да сте сигурни че наблюдавате HDV изображение и можете да го сравните с останалите телевизори предаващи PAL-картина.
   С две думи, отивате в голям магазин за черна и бяла техника и сами се убеждавате в това което е описано тук.


   Внимание: Много наши конкуренти предлагат HDV записано на обикновен DVD-Video диск, като обяснението им е доста объркващо и при ценa от 200-300 лева. Ако се информирате по добре относно стандартите и технологиите използвани при HDV, ще разберете, че подобни предложения приличат смислово на нещо от типа "Предлагам DVD-Video записано на обикновена видеокасета!" Трябва да знаете че при такива оферти в крайна сметка получавате обикновено PAL DVD-Video, каквото ние също предлагаме (виж цени) , но този стандарт не е оптимален за HD-Ready телевизорите. Кристал Видео ви съветва винаги да се осведомявате на какъв стандарт и носител получавате крайният продукт. Ние предлагаме истински и качествени Blu-ray дискове , нещо което едва ли ще намерите при друга българска фирма.

   Забележка: Много от нашите клиенти които поръчват заснемане в HDV формат искат да притежават филмa си, както на Blu-ray Disc ,така и на обикновено DVD-Video, за да могат да гледат видеото си при приятели и познати които не разполагат с техника за Blu-ray. При поръчка на HDV заснемане Кристал Видео ви предоставя безплатно комплект PAL DVD-Video дискове (обикновени DVD-та) на които е записан същият филм. Така ще можете в къщи да се наслаждавате на качеството на Blu-ray , а при приятели с обикновен телевизор и DVD плеър ще можете да гледате същият филм на DVD-Video.

   Цени:
   Сватба - Цената за сватбено тържество заснето в High Definition Video формат (HDV1080i), монтирано и записано на 2 броя Sony Blu-ray Disc High Definition е 650 лева. (цената включва и 2 броя DVD-Video Disc със същият филм)


   Ако имате неясноти или въпроси ще се радваме да ви чуем !

..............................................Кристал Видео - всички права запазени